A kongresszusról

Az antropozófus orvoslás 100 éves története során mindig is jelen voltak fogorvosok, akik jelentőset alkottak, mind fizikai, mind szellemi szinten. Elég, ha csak Gysi, Römer, Lauffer, Grosheintz doktorokra gondolunk.

Most, a XXI. század első évtizedeiben az integratív orvoslás térhódításával az antropozófus fogorvoslás is egyre népszerűbbé válik: Európától Dél-Amerikáig egyre több kolléga választja a gyógyításnak ezt az útját. Ennek a folyamatnak a természetes következményeként született meg a német és az olasz fogorvosok együttműködéséből 2014. októberében az első Nemzetközi Antropozófus Fogászati Kongresszus Roncegnoban, ahol 90-en voltunk. A nagy sikerű és magas szakmai színvonalú olaszországi kongresszus után magától értetődő volt, hogy igény van a folytatásra. Így 2015-ben a spanyolországi Lanjarónban találkoztunk, ahol már jelentős létszámban jelen voltak a Dél-Amerikai antropozófus fogorvosok és terapeuták is.

Az Antropozófus Fogászati Továbbképző Tanfolyamnak Magyarország, ezen belül Budapest ad teret. Az, hogy 2016. októberében a világ antropozófus fogászati gyógyítói itt találkoznak, számunkra páratlan jelentőségű esemény.

Szeretnénk Közép-Európa egyik legszebb fővárosában összekötni mindazt a fizikai és szellemi tudást, ami az antropozófus fogászat és terápia szintjén az elmúlt időszakban megszületett. A híd – amely egyben kongresszusunk szimbóluma is – megtestesíti mindazt az akaratot, amivel áthidalhatjuk a távolságot, amit az idő és tér közénk, emberek közé feszít.

Ezen távolság áthidalását a szakmai munkán túl két ajándéknak szánt kiállítással is támogatjuk. Az egyik a nemzetközileg is ismert organikus építész, Makovecz Imre műveiről készült fotókiállítás. Makovecz az antropozófián és az élő gondolkodáson keresztül újra a művészet szintjére emelte a hazai építészetet.

A másik kiállítás a már a Goetheanumban is bemutatkozott Napút Művészeti Akadémia tárlata, amely új és korszerű művészeti képzést valósít meg Rudolf Steiner szellemtudománya alapján. A bemutatásra kerülő festmények a közel 30 művészből álló alkotócsoport munkái.

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit Budapestre, a Duna közepén húzódó festői Margit-szigetre október 13-16. között az Antropozófus Fogászati Továbbképző Tanfolyamra!

A Szervezők nevében
Dr. Papp Huba

 


Híd az ember
A múlt
És a jövő léte között;
A jelen, pillanat;
Híddá válik a pillanat.
Lélekké lett szellem
Az anyag burkában
Ez a múltból jön;
Szellemé váló lélek
Csírahéjban
Ez a jövő útja.
Ragadd meg a jövendőt
Az elmúltból
Reméld a keletkezőt
A létrejöttből.
Így ragadd meg a létet
A keletkezésben;
Így ragadd meg, ami lesz
A létezőben.

Rudolf Steiner

Eine Brücke ist der Mensch
Zwischen dem Vergangen
Und dem Sein der Zukunft;
Gegenwart ist Augenblick;
Augenblick als Brücke.
Seele gewordener Geist
In der Stoffeshülle
Das ist aus der Vergangenheit;
Geist werdende Seele
Im Keimesschalen
Das ist auf dem Zukunftwege.
Fasse künftiges
Durch Vergangnes
Hoff auf Werdendes
Durch Gewordenes.
So ergreif das Sein
Im Werden;
So ergreif, was wird
Im Seienden..

Rudolf Steiner